Ο παρατηρητής της γειτονιάς "αντίδοτο" στις κλοπές


Με αφορμή τα αυξανόμενα κρούσματα εγκληματικότητας στον Βαρνάβα ΕΔΩ

Του Μ. Αποστολόπουλου
Η ομάδα ενεργών πολιτών Βαρνάβα Μαραθώνα διερευνά την εφαρμογή ενός εκτεταμένου δικτύου προληπτικής αστυνόμευσης στις γειτονιές, από πολίτες σε εθελοντική βάση, απέναντι στα αυξανόμενα κρούσματα εγκληματικότητας. Η «λειψανδρία» της ΕΛ.ΑΣ, αλλά και η έλλειψη οχημάτων, καθιστούν επιτακτική την ανεύρεση λύσης, για προστασία της περιοχής σε 24ωρη βάση.
Πρόκειται για μια πρόταση στη βάση διερεύνησης, προς το παρόν, του ενδιαφέροντος που θα εκδηλώσουν οι δημότες και οι κάτοικοι για να συμμετέχουν εθελοντικά. Η παραπάνω πρόταση, μαζί με τη σύσταση Συμβουλίου Πρόληψης Εγκληματικότητας, αλλά και οι διαβεβαιώσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορειοανατολικής Αττικής, για μια πιο στενή συνεργασία με τον Δήμο, ενίσχυση του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος Καπανδριτίου και των αστυνομικών δυνάμεων περιπολίας της ομάδας ΔΙΑΣ και στις δημοτικές ενότητες αρμοδιότητας.
Θα θεωρούσαμε σημαντική και σκόπιμη την θεματική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μαραθώνα με θέμα «Ασφάλεια πολιτών και περιουσιών - Συζήτηση και προτάσεις για θέματα Ασφάλειας του Δήμου Μαραθώνα»,
Στη συνεδρίαση να προσκληθούν πολίτες και να τοποθετηθούν επί του θέματος που «καίει» του κατοίκους, και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη -γνώστης των θεμάτων της Αυτοδιοίκησης και ο ίδιος ο δήμαρχος Μαραθώνα, ο εκπρόσωπος του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής, οι διοικητές Αστυνομικών Τμημάτων, Ασφαλείας και Τροχαίας, καθώς και διοικητές Πυροσβεστικών Σταθμών.
Ιδιαιτερότητες εγκληματικότητας και προτάσεις αντιμετώπισης σε Βαρνάβα, Γραμματικό και Μαραθώνα.
Στο επίκεντρο να τεθούν και να παρουσιαστούν οι ιδιαιτερότητες της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας στις παραπάνω περιοχές.
Η σύσταση Συμβουλίου Πρόληψης Εγκληματικότητας και έκδοσης χρηστικού οδηγού παροχής συμβουλών και οδηγιών προς τους πολίτες, να αποτελέσει προτεραιότητα για το Δημοτικό Συμβούλιο.
Είδα αυτή την ανακοίνωση σε έναν τοίχο στη Λευκωσία από το Internet. Δεν έχει σημασία ο τόπος. Θα μπορούσε να είναι παντού… και σύντομα θα είναι
Εικόνα

Παρά την οικονομική αδυναμία της χώρας, η Ελληνική Αστυνομία μπορεί να θωρακίσει περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα εγκληματικότητας σε συνεργασία και την ενημέρωση του Δήμου για μια από κοινού χαρτογράφηση της εγκληματικότητας στην ευρύτερη περιοχή, για την ενίσχυση των περιπολιών στα «ευαίσθητα» σημεία που θα υποδειχθούν, αλλά και ένα εύλογο χρονικό περιθώριο για να καταστρωθούν οι δράσεις της Αστυνομίας, οι οποίες θα μπορούν να επικαιροποιούνται, σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Η  ανάπτυξη λοιπόν ενός εκτεταμένου δικτύου προληπτικής αστυνόμευσης από πολίτες σε εθελοντική βάση, σε συνεργασία με την Αστυνομία μπορεί να αποδώσει.
Να σημειώσουμε εδώ την ιδιομορφία ότι από πλευράς αστυνομικής αρμοδιότητας ευθύνης ασφάλειας προστασίας, ο Βαρνάβας χωροταξικά υπάγεται στο Αστ. Τμήμα Καπανδριτίου. Επομένως θα χρειαστεί εδώ οι παραπάνω ενέργειες να γίνουν με την συνδρομή του όμορου Δήμου Ωροπού.

Αρμοδιότητα οργάνωσης προώθησης η πρόεδρος της δημοτικής Κοινότητας Βαρνάβα. Πολλά τα πλεονεκτήματα συνένωσης του Βαρνάβα προς τα δυτικά μαζί με τους αγαπημένους  ιστορικούς γείτονες μας.

Διαβάστε σχετικά

Γραφείο Πρόληψης Εγκλήματος - Παρατηρητής της Γειτονιάς Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου